Gemeente Teylingen Wereldwinkel


‘Uiteindelijk zouden we overbodig moeten zijn’

Wereldwinkel Sassenheim bestaat ruim dertig jaar

Begin jaren tachtig begon het met een plankje eerlijke handel bij de plaatselijke kruidenier. Later volgden een kraam en een winkelwagen. Inmiddels heeft de Wereldwinkel al vijftien jaar een pand aan de Kerklaan in Sassenheim.

 

Schappen vol lekkers: nootjes, chocola, gedroogde vruchten,  sauzen, honing,  koffie en thee. Maar ook: sierlijke vazen, kleurrijke schalen, glimmende sieraden, vrolijke schrijfboekjes. Speelgoed, beeldjes, kaarsen, ansichtkaarten. En dat alles op aantrekkelijke wijze gepresenteerd: kleur bij kleur, stijl bij stijl. Ook de etalage lonkt. “We hebben iemand in de groep die dat goed kan. Zij komt elke maandagochtend de winkel op orde brengen”, vertelt Bart de Jong (73)van de Wereldwinkel in Sassenheim.

Een team van zo’n veertig vrijwilligers – inkopers, winkelmedewerkers, bestuursleden – zorgt dat de winkel draait. Zes dagen per week is de deur open. Gemiddeld bedient men dertig tot veertig klanten per dag. De omzet is belangrijker dan de winst, stelt Bart. “Hoe meer omzet, hoe meer kansarme mensen we kunnen helpen.”

Want daar draait het natuurlijk om: dat mensen elders in de wereld een fatsoenlijk loon krijgen voor hun producten. In dat opzicht juicht Bart het alleen maar toe dat ook steeds meer supermarkten op hun schappen plaats inruimen voor eerlijke producten. “Ik zie dat niet als concurrentie. Het is alleen maar mooi dat er meer aandacht komt voor Fair Trade. De Wereldwinkel zou uiteindelijk overbodig moeten zijn.”

Medeoprichter

Zelf is Bart sinds 2004 actief bij de Wereldwinkel in Sassenheim, waarvan tien jaar in het bestuur. Begin jaren zeventig werkte hij ook al mee aan een van de eerste Wereldwinkels in Nederland: die in Lelystad. Later was hij medeoprichter van de winkel op Scheveningen. En na zijn verhuizing naar Sassenheim belandde hij als vanzelf bij de plaatselijke Wereldwinkel.

Het pand aan de Kerklaan kreeg vorig jaar een restyling. “Mensen die hier binnenlopen, hebben soms niet eens door dat ze in een Wereldwinkel zijn. Dat imago van geitenwollensokkenwinkel zijn we nu wel kwijt. Het is ook de bedoeling dat we een professionele uitstraling hebben. Landelijk zijn de Wereldwinkels  nu al een enkele keren tot Beste cadeauwinkel van Nederland  gekozen”, aldus Bart.

De winkel draait soepel mee met de rest van de Sassemse detailhandel. “We zijn lid van de ondernemersvereniging, gaan op dezelfde dagen open en dicht en doen mee aan acties. Dat stellen de andere winkeliers op prijs.”

Voorlichting

De Wereldwinkel in Sassenheim startte in de jaren tachtig. Een van de initiatiefnemers was An Kampinga (81). Zij gaf in de jaren zeventig regelmatig voorlichting over ontwikkelingssamenwerking en eerlijke handel. In 1983 deed ze haar verhaal vanaf de kansel van de Gereformeerde kerk.

Spontaan ontstond een groepje dat zich wilde inzetten voor eerlijke handel, vertelt ze. “Dat begon met een privéhandeltje, vanuit ons eigen huis. Het depot was in de slaapkamer! Later hebben we kruidenier Van Coeverden gevraagd of hij een hoekje beschikbaar wilde stellen. Dat wilde hij wel.”

Toen die winkel sloot, moest er een alternatief komen. An: “Mijn man heeft een aanhanger omgebouwd tot kraampje. Daarmee stonden we eens per maand voor de HEMA. Dat was wel bewerkelijk hoor: dan moesten we elke keer de spullen ophalen en aan het eind van de dag weer terugbrengen.”

Nog later werd een SRV-wagen aangeschaft, die helemaal werd opgeknapt. “En in 2000 kwam het winkelpand aan de Kerklaan vrij, dat konden we voor een schappelijke prijs huren. Toen de Wereldwinkel een kwart eeuw bestond, in 2009, was ik 75 en ben ik gestopt als vrijwilliger. Ik heb toen nog een boekje geschreven over de geschiedenis, een mooi afscheid van dit werk.”

An en haar man komen nog steeds regelmatig in de winkel. “We zijn er trots op. Mijn man ook, hij heeft ook veel meegeholpen. Nog belangrijker dan verkopen, vind ik het om mensen te informeren en ze te prikkelen. Ze aan het denken te zetten over wat eerlijk is. Het is mooi als mensen zien dat ze zelf iets kunnen doen.”

   

   

Verhalenkaravaan Teylingen
Verhalenkaravaan Teylingen