Vrijwilligers dragen Theater ’t Onderdak

Vrijwilligers dragen Theater ’t Onderdak

SASSENHEIM – Theater ’t Onderdak in Sassenheim draait puur op vrijwilligers. Van programmering tot techniek, van publiciteit tot administratie: zo’n zestig man zet zich belangeloos in voor het theater. “We zijn het enige theater in Nederland dat alles zelf doet, zonder betaalde krachten.”

Theater ’t Onderdak bestaat sinds 2000. In het karakteristieke pand was vroeger een school gevestigd, nu huisvest het gebouw verschillende verenigingen. In het seizoen 2015-2016 brengt het theater 35 theatervoorstellingen en een tiental films.

Een zestigtal vrijwilligers zet zich in voor het theater. Zij boeken voorstellingen, verzorgen administratie of publiciteit, staan achter de bar of bedienen licht en geluid. “We doen echt alles zelf. Er is geen administratie, geen betaalde directeur, geen beheerder. Dat is uniek in Nederland”, vertelt voorzitter Albert Olthof.

In het gastenboek valt te lezen hoezeer artiesten het theater waarderen. Ik ken sinds vanavond het geheim van Sassenheim, schrijft cabaretier Sjaak Bral. Actrice Liz Snoijink bedankt voor een warm onthaal, Jeroen van Merwijk blijft de warmte en inzet van de vrijwilligers bij.Hoewel ’t Onderdak met 180 stoelen onder de kleine zalen valt, doen grote artiesten er graag hun try-out. Zo zijn Linda van Dyck, Hakim en Angela Groothuizen vaste gasten.

Theater ’t Onderdak heeft veel te bieden in  vergelijking met theaters van soortgelijk formaat, stelt programmeur Therèse Boersma.  “We hebben goede apparatuur en een toneeltoren van zevenenhalve meter hoog. Wat ze ook prettig vinden: er zijn geen parkeerproblemen. Dat is echt een voordeel boven de grote stad.”

Zware jaren

Theater ‘t Onderdak heeft zware jaren achter de rug. Zoals de meeste theaters zag het zich geconfronteerd met dalende bezoekersaantallen. Daarbij is de gemeentelijke subsidie in de afgelopen jaren afgebouwd naar nul. Verder zag het theater zich geconfronteerd met een huurverhoging, als gevolg van de beslissing van de gemeente om de huren voor verenigingen in Teylingen gelijk te trekken. Albert Olthof: “Dat is best zwaar, zeker in combinatie met de economische teruggang. Het bezoek liep terug en sponsoren vielen weg. Het is best een  lastige tijd geweest.”

Toch slaagt het theater erin om het hoofd boven water te houden. “De bezoekersaantallen nemen weer toe. Gemiddeld zit de zaal voor zestig procent vol. Dat is niet slecht, maar het is onze ambitie om naar zeventig procent toe te gaan”, aldus de voorzitter.

Inkomsten haalt het theater niet alleen uit de kaartverkoop, maar ook uit de verhuur van de zaal. “Meestal wordt de ruimte gehuurd door de verenigingen in het gebouw. Zo gebruikt Stichting Vluchtelingenwerk de zaal om mensen te leren fietsen. En leden van de Ouderenbond spelen er koersbal. Het lukt ons de zaal vaker te verhuren, gemiddeld zo’n 300 dagdelen per jaar.”

Er wordt scherp onderhandeld met de impresariaten, stelt Therèse Boersma. “We bellen ze op en kijken hoeveel ruimte er is. We doen onze uiterste best om de kaartjes zo goedkoop mogelijk te houden. Het beleid is: geen kaartjes boven de twintig euro.”

Uitgaven

Het theater denkt goed na over de uitgaven. Zo kiest het theater heel bewust voor een papieren programmaboekje. “Dat is toch ons visitekaartje”, vindt Monique Knops. “De boekjes verspreiden we wel zoveel mogelijk zelf. In Sassenheim en Oosthout doen we dat huis-aan-huis. Maar ook op een evenement als de Voorjaarsmarkt in Sassenheim staan we om ons programma te promoten en boekjes uit te delen.”

Bestuur en vrijwilligers zijn het erover eens: het theater heeft een maatschappelijke functie. “We willen méér bieden dan een leuk programma. Op jeugdvoorstellingen lijden we structureel verlies. Toch peinzen we er niet over daarmee te stoppen. En ook willen we de kaartjes niet duurder maken. Hetzelfde geldt voor toneelvoorstellingen: die trekken minder mensen dan muziek of cabaret. Toch blijven we ze boeken, dat hóórt bij theater. We streven ernaar de mensen een breed programma aan te blijven bieden.” 

  deel dit artikel!

 

Burgemeester Carla Breuer bezocht ’t Onderdak en sprak met vrijwilligers: “Heel bijzonder dat dit theater helemaal op vrijwilligers draait. Ze leveren een prachtig programma voor een redelijke prijs. De voorstelling die ik heb bijgewoond, was van hoog niveau. Ik vond het spijtig om te horen dat het moeite kost om jeugdvoorstellingen rond te breien. Hoewel het theater het best moeilijk heeft, hebben ze niet de reflex: ‘Overheid, regel het maar.’ Dat is bewonderenswaardig. In april bezoek ik de familievoorstelling De Klokkenluider van de Notre Dame. Daar zie ik naar uit!”

Verhalenkaravaan Teylingen
Verhalenkaravaan Teylingen