Uit een mosterdzaadje is een boom gegroeid

Van klein initiatief tot grootschalige hulporganisatie

Sassenheim – In 1973 reisden Riet en Cees Geldof af naar Hongarije om kleding te brengen. Anno2015 krijgen tal van gezinnen en projecten in Oost-Europa steun vanuit Sassenheim. Wel 176 vrijwilligers werken in Kringloopwinkel Op Dreef om de hulp te bekostigen. “Dat hadden we destijds niet kunnen bedenken”, vertelt Riet.

 

Zeker twee keer in de week is Riet Geldof aan het werk voor Kringloopwinkel Op Dreef. Met twee medevrijwilligers runt ze de speelgoedafdeling. “Elke dinsdag en vrijdag ga ik spullen uitzoeken en prijzen. En drie keer per maand sta ik in de winkel ingeroosterd. Het is zo leuk! Mensen zijn blij met wat ze bij ons vinden voor een klein prijsje. We zorgen altijd dat alles netjes en compleet is: er is iemand die de puzzels controleert en de kleinzoon van een van onze medewerkers kijkt de racebanen na.”

Met de opbrengsten van de kringloopwinkel worden tal van gezinnen en verschillende projecten in Oost-Europa gesteund. “Het is prachtig om het te zien groeien. Je begint met z’n tweeën, met één adres. En nu zijn bijna 180 vrijwilligers bezig om het draaiende te houden. Het doet me denken aan het Bijbelverhaal over een mosterdzaadje, waar een boom uitgroeit. Dat hadden we destijds niet kunnen bedenken.”

Geheime dienst

‘Destijds’ is begin jaren zeventig. Bollenkweker Arie Barnhoorn uit Sassenheim heeft in Hongarije dominee Tar ontmoet, die om financiële hulp vraagt. Hij klopt aan bij de Gereformeerde Kerk, waar Cees Geldof scriba (secretaris) is. De kerk kan het verzoek niet honoreren, maar de belangstelling van de familie Geldof is gewekt. Als Barnhoorn de dominee na een van zijn reizen meeneemt naar Sassenheim, gaan ze een dagje met hem op stap. Riet: “Ik herinner me nog hoe onzeker en angstig hij was. Toen hij ergens een portier zag, dacht dat het iemand van de geheime dienst was.”

Het echtpaar besluit die zomer af te reizen naar Hongarije, met hun kinderen van acht, zeven en vier en een auto vol kleding. “Op de grens moesten we alles uitpakken. Op uitkijkposten stonden mannen met geweren. Dat was een indrukwekkende ervaring.”

Na die eerste reis is de liefde voor Hongarije en haar inwoners een feit. “Wat we zo mooi vonden, was de mentaliteit van de mensen die we ontmoetten. Hun intense manier van geloven. Christenen hadden het niet gemakkelijk onder het communisme. Misschien ging het geloof daarom zo diep. Het voelde voor ons als een verrijking.”

Volgestouwd

Het paar gaat pakketten versturen en reist om het jaar af naar Hongarije. Riet: “In tien jaar tijd groeide het bestand aan tot 35 adressen. Bovenop de imperiaal hadden we een flinke pakkage en de auto was volgestouwd met pakketten. De kinderen zaten met hun beentjes recht! We hadden een strak programma. Wat niet meeviel, want iedereen verwachtte dat we bleven eten. We hebben op één dag wel eens vier keer warme maaltijden gehad – weigeren kon gewoonweg niet.”

Ook komt er een adres in Roemenië bij. “Daar was het nog strenger. We moesten voorzichtig contact leggen met de dominee. Dat deden we door een rondleiding in zijn kerk te vragen. Héél toevallig kwam er nóg een echtpaar in de kerk kijken... Die waren achter ons aangestuurd om een oogje in het zeil te houden. 

Overal dozen

Het gezin krijgt steeds meer kleding binnen. “Ons huis werd te klein! De garage was afgeladen met dozen – onze auto parkeerden we op straat – en ook de gang stond altijd vol”, vertelt Riet. “Ik sorteerde zelf alle kleding, met behulp van een boekje met alle leeftijden per gezin.”

Bedrijven uit de regio stellen vrachtwagens beschikbaar voor transporten. “Vaak bood zich ook een chauffeur aan. Maar het papierwerk werd steeds ingewikkelder. Een keer hadden ze ergens een stempel gemist en mochten ze bijna het land niet meer uit… Vanaf toen zijn we in zee gegaan met professionele transporteurs.”

Om geld in te zamelen, wordt vanaf 1990 jaarlijks een rommelmarkt gehouden. Er komen zoveel spullen binnen, dat het Pastoraal Fonds in 1996 een kringloopwinkel opent aan de Bijweglaan. Tal van vrijwilligers, aangevoerd door Nico Broekhuizen, werken hard om het gebouw geschikt te maken.

In 2002 verhuist de winkel naar de Kagerdreef. Het aantal bezoekers en vrijwilligers stijgt. Door de toenemende inkomsten kan ook het aantal projecten groeien. Riet blijft betrokken, ook na het overlijden van Cees in 2011. Bij haar vertrek als secretaris van het Pastoraal Fonds krijgt ze een Koninklijke Onderscheiding. 

 

 

Viool

De fotoboeken van Riet staan vol herinneringen. Kleuters met in de Bollenstreek gebreide truien. Het Sassenheimhuis dat in Tileagd verrees. Het zigeunergezin dat ze op hun eerste reis ontmoetten. “Die kinderen kwamen toen bij ons huisje spelen. We gaven ze wat snoep en blikgroenten en ze vroegen ons op visite. We kregen thee met zelfgebakken koekjes en de vader speelde viool voor ons. Met de moeder schrijf ik nog steeds! Met veel mensen heb ik nog contact, het is bijna familie geworden. Binnenkort ga ik naar Roemenië om kennissen op te zoeken.”

Ze is blij dat ze het initiatief hebben genomen voor de hulp. “Het is zo persoonlijk: je ziet dat de hulpgoederen en kleding goed terecht komen. Ze hebben daar zó weinig, dat kun je je niet voorstellen. Het geeft voldoening je nuttig te maken voor andere mensen. Het leven draait niet alleen om jezelf, toch?” 


 

Kringloopwinkel Op Dreef doet goede zaken


‘We zijn de enige die belangeloos werkt’

 

Sassenheim – Met een beetje fantasie zie je voor je hoe leerlingen van basisschool Het Anker vroeger hun sommen zaten te maken. Tegenwoordig verwisselen boeken, meubels, lampen, platen en serviezen er van eigenaar. Sinds 2002 is het schoolgebouw aan de Kagerdreef in gebruik als Kringloopwinkel Op Dreef.

 

De lokalen van toen zijn ingericht als winkeltjes. Er zijn tien afdelingen, waaronder meubels (in de voormalige aula), muziek, speelgoed, boeken, huishoudelijk en elektra. Elke afdeling heeft zijn eigen vrijwilligers, die zorgen dat de handel er keurig bijstaat en verantwoordelijk zijn voor de eigen kas. Ook is er een koffiecorner, waar vaste klanten regelmatig terugkomen voor een drankje en een praatje.  De gymzaal aan de overkant van de straat doet dienst als depot.

Kringloopwinkel Op Dreef was de eerste kringloopwinkel in Sassenheim. “En de enige die belangeloos werkt. Alle opbrengsten gaan naar projecten in Oost-Europa”, vertelt bestuurslid Marja Mantel.

Het Pastoraal Fonds verzamelt en beoordeelt alle aanvragen. Onder deze naam werden in de jaren zeventig al de pakketten naar Oost-Europa verzonden. Tegenwoordig is het een commissie van de Protestantse Gemeente Sassenheim. Met de opbrengst van Kringloopwinkel Op Dreef worden de projecten bekostigd. Twee keer per jaar reist een delegatie af naar het oosten.

In 2014 vertrokken vier transporten naar het oosten, drie naar Oekraïne en één naar Roemenië, met in totaal 1900 dozen kleding en andere goederen. Daarnaast wordt financiële ondersteuning geboden. Hulp aan armen en zieken in Hongarije, Roemenië en Oekraïne. Tafeltje-dek-jeprojecten. Brood voor schoolkinderen. Studietoelagen voor studenten. Medische spullen voor een ziekenhuis.

Ook grotere projecten worden aangepakt. In het Roemeense Tileagd, voorheen zustergemeente van Sassenheim, werd het Sassenheimhuis  gebouwd, waar (jeugd)clubs terecht kunnen. In het Oekraïense dorp Kigyós  werd een trap gemaakt naar het hoger gelegen kerkje, zodat oudere mensen daar ’s winters veilig kunnen lopen. Verschillende kinderdagverblijven, scholen en doktersposten zijn opgeknapt. In de plaats Bilghez in Roemenië werd waterleiding aangelegd – voorheen moesten mensen daar drie kilometer lopen voor water.

Kringloopwinkel Op Dreef  zorgt dus voor welzijn in Oost-Europa. Maar ook hier vervult het een sociale functie, vertelt Marja. “Voor vrijwilligers, die hier samen aan het werk zijn en een hechte club vormen. Maar ook voor klanten: vaak zie je dezelfde gezichten en regelmatig komen ze iets drinken in de koffiecorner. 

Kringloopwinkel Op Dreef (Kagerdreef 90, Sassenheim) is geopend op woensdag (13.30-16.30) en zaterdag (10.00-16.00)

www.kringloopwinkelsassenheim.nl 

 

Verhalenkaravaan Teylingen
Verhalenkaravaan Teylingen