Participatie lijkt uitgevonden in Park Rusthoff

Vrijwilligers regelen alles: van onderhoud tot koffieschenken

Sassenheim – Rond de eeuwwisseling verkeerde Park Rusthoff in deplorabele toestand. Een groep betrokken Sassenheimers zorgde dat het park een omvangrijke opknapbeurt kreeg. Zo’n 130 vrijwilligers zien erop toe dat Rusthoff de naam ‘de parel van Sassenheim’ blijft verdienen.

Lang voor de term participatie in zwang raakte, brachten de vrijwilligers van Park Rusthoff het in praktijk. Sinds de revitalisatie in 2004 doen vrijwilligers het leeuwendeel van het beheer. Daarvoor is een overeenkomst afgesloten met de gemeente Teylingen. Alleen grote klussen worden uitbesteed.

Vrijwilliger van het eerste uur Wim van Dam zette in 2004 de heemtuin op, waar je alleen inheemse soorten vindt. De heemtuin herbergt zo’n 240 plantensoorten. “Het is maar klein, dus je kunt niet alles kwijt. We zijn gespecialiseerd in stinzenflora: verwilderde bolgewassen, zoals bosanemonen en winterakonieten”, vertelt Wim. Acht vrijwilligers werken eens in de twee weken in de heemtuin. 

Wim is ook kunstenaar en ontwierp de bronzen driehoek die in Park Rusthoff te zien is. Binnenkort wordt het park opnieuw verrijkt met een van zijn ontwerpen. Hij tekende de nieuwe bank, die aan het eind van de Rode Loper komt te staan – bij de hoofdingang aan de Hoofdstraat.

 

Kinderboerderij

Centraal in het park ligt kinderboerderij Saksenhoeve. Gemiddeld komen honderd bezoekers per dag kijken naar de schapen, kippen, varkens, konijnen, duiven en pauwen. Verzorging gebeurt door acht vrijwilligers en twee leden van de MareGroep.

Petra Overmeer is zo’n tien jaar bij de kinderboerderij betrokken en is daar de spin in het web. Het werk is haar niet gauw te gek. “Ik heb zelfs een keer varkens gehaald uit Brabant”, vertelt ze. “Gewoon met de auto – ze hebben de hele weg geslapen! Het waren mannetjes, precies van het soort dat we wilden hebben. Bovendien kwamen ze van een zorgboerderij, dus ze waren wel wat aandacht gewend.” 

Schooltuin

Elke woensdag zijn leerlingen van groep 7 van vier basisscholen uit Sassenheim aan het werk in de Schooltuin van Park Rusthoff. De grond is opgedeeld in kleine tuintjes, die de kinderen in tweetallen bewerken. Dit alles op natuurlijke wijze: de vrijwilligers zijn trots op hun keurmerk Natuurlijk Tuinieren. De tuin herbergt ook een bijenstal, takkenwallen voor de vogels en verschillende insectenhotels.

Hennes Claassen leidt het project, waarbij kinderen in 21 weken groenten en bloemen telen. “Eind maart beginnen we met tuinkers. “Daarbij zien ze snel resultaat! De tuinkers eten we lekker op een toastje met smeerkaas”, vertelt vrijwilligster Helene van ’t Hof.

Helene is sinds vijftien jaar betrokken bij de schooltuin. “Ik kwam als ouder meehelpen en ben gebleven. We laten de kinderen niet alleen kennismaken met zaden en tuinieren, we leren ze ook van alles over kruiden, bijen en kleine beestjes. We trekken thee van citroenmelisse en munt. En aan het eind van het jaar maken we soep met de groenten en kruiden die we hebben geoogst.”

Paviljoen

Het paviljoen dat in 2010 werd gebouwd, was aanvankelijk bedoeld voor opslag van materialen en als ruimte voor de vrijwilligers. Inmiddels is het een multifunctionele ontmoetingsplek, die ook in gebruik is als trouwlocatie. Paviljoen Sassennest is vier middagen in de week open. Ook op andere dagen is er regelmatig reuring in het park. Jaarlijks worden ruim twintig evenementen georganiseerd, waarvan Halloween het grootste is. Verder is er een voorjaarsmarkt, een parkdienst en gaat de Avondvierdaagse van start in het Park.

Daarmee is Park Rusthoff verworden tot een bruisend en actief middelpunt van het dorp. Het is nauwelijks voor te stellen dat er eind vorige eeuw nog koeien op het eiland liepen.

 Vondelpark van de Bollenstreek

Park Rusthoff wordt ook wel ‘het Vondelpark van de Bollenstreek’ genoemd. Niet zo gek: waarschijnlijk is Rusthoff ontworpen door een van de leden van de familie Zocher. Deze familie van tuinarchitecten tekende ook voor het Vondelpark. Rusthoff straalt dezelfde Engelse landschapsstijl uit. Met bomen en struiken aan de buitenkant, terwijl het middenterrein licht is gecultiveerd. Ook de waterpartijen zijn karakteristiek.

De rijke industriegigant Jean Adam Charbon liet het park rond 1800 aanleggen, de gemeente Sassenheim kocht het in 1917. In de loop van de jaren verloederde het. Toen in 1998 een stuk van het park moest wijken voor parkeerplaatsen, kwam de gemeenschap in actie – met succes.

De Rotary Club Sassenheim nam het initiatief voor een uitvoeringsplan, dat de gemeenteraad overnam. Gemeente en sponsors staken 1,4 miljoen euro in de revitalisatie. Op 8 mei 2004 werd het park heropend.

Regulier onderhoud wordt betaald uit de bijdrage van de gemeente. Andere inkomsten komen via De Stichting Vrienden Park Rusthoff, via donaties van 650 vrienden en veertig sponsors. Met die gelden worden extra’s betaald.

Zo wordt komend najaar het ooievaarseiland aangepakt. Beplanting die hier niet thuishoort, zoals bamboe, wordt verwijderd. Omdat het eiland bestaat uit één grote kluwen van wortels, moet het daarna weer helemaal worden opgebouwd. Vervolgens worden vlinder- en bijvriendelijke bloemen aangeplant.

Meer info: www.parkrusthoff.nl

Verhalenkaravaan Teylingen
Verhalenkaravaan Teylingen