Jonge club organiseert Vakantie Evenementen

Wij voelen ons ook weer even kind

 

VOORHOUT – Een kleine tien jaar geleden was Bryan van den Berg (20) nog burgemeester van het Huttendorp in Voorhout. Nu is hij voorzitter van stichting Vakantie Evenementen Teylingen (VET), die de huttenbouw organiseert. Hij wordt ondersteund door een groep jonge vrijwilligers, onder wie Merel Plug (16). “Onze leeftijd is onze kracht”, stelt Bryan.

 

Vele Voorhouters hebben in de afgelopen decennia meegetimmerd aan het huttendorp, met hun beer de poppendokter bezocht of koekjes gebakken bij de bakker. De Stichting Jeugdraad begon in de jaren zeventig met de organisatie van deze activiteiten. Aanvankelijk waren ze alleen bedoeld voor kinderen die niet op vakantie gingen. “Bijvoorbeeld omdat daar geen geld voor was, of omdat hun vader in de bollen werkte. Maar tegenwoordig mogen ook kinderen deelnemen die wel op vakantie gaan”, vertelt Bryan.

De vrijwilligers zijn bijna zonder uitzondering ook deelnemer geweest. Merel vond de filmavond altijd heel speciaal. “Het was vaak nog warm van de dag en het begon al een beetje donker te worden. In de pauze kon je snoepjes en chips kopen. Ik voel nog de sfeer als ik eraan terugdenk!”

Bryan denkt met plezier terug aan de huttenbouw, waaraan hij jarenlang deelnam. “Altijd in hetzelfde hoekje van het Huttendorp, altijd met dezelfde kinderen. We waren die hele week intensief met elkaar in de weer. Van tevoren maakten we vlaggen: zo leefden we er helemaal naartoe!”

Burgemeester

Hij zal nooit vergeten hoe hij in 2006 werd verkozen tot burgemeester van het Huttendorp. “Ik stond niet graag in het middelpunt, dus bij de verkiezingen ging ik er altijd vandoor. Maar dat jaar hebben ze me tegengehouden. Ik herinner me nog precies de kop die in de krant stond: ‘Bryan wordt burgemeester tegen wil en dank’, haha!”

Nu, bijna tien jaar later, is hij voorzitter van stichting Vakantie Evenementen Teylingen (VET). Hij is er vanzelf ingerold. “De slotdag was vroeger naast ons huis, vaak ging ik even helpen. En al gauw was ik drie weken aan de slag.”

Bij Merel ging het op vergelijkbare wijze. “Mijn broertje deed mee en toen heb ik gevraagd of ik ook een keertje mocht helpen. Inmiddels ben ik elke zomer drie weken volop aan de slag. Heel intensief! Na het Huttendorp kan ik wel drie dagen slapen…”

Stichting

Voorheen waren de Vakantie Evenementen gekoppeld aan de Spelewey, maar sinds anderhalf jaar vormen ze een zelfstandige stichting. Bryan: “Daardoor hebben we meer overzicht over de financiën en meer vrijheid.”

De laatste jaren heeft de stichting moeten bezuinigen. “Vroeger kregen we vierduizend euro subsidie van de gemeente, maar dit bedrag is in drie jaar tijd afgebouwd naar nul. Dat proberen we zo creatief mogelijk op te lossen, bijvoorbeeld door sponsoren te zoeken. En er staan tegenwoordig advertenties in ons programmaboekje.” Merel: “Ook moeten ouders nu soms een kleine bijdrage betalen voor activiteiten. Bovendien kunnen mensen lid of vriend worden. Op die manier hebben we toch vaste inkomsten.”

Met deze bronnen van inkomsten is het voortbestaan van de stichting wat zekerder geworden. “Het zou zonde zijn als de activiteiten verdwijnen”, vindt Merel. Bryan: “Daar is ooit sprake van geweest, maar toen hebben kinderen zelf een handtekeningenactie opgestart.”

Onze kracht

De achttien vrijwilligers die de evenementen organiseren, zijn bijna allemaal jonger dan twintig. “Onze leeftijd is onze kracht”, vindt Bryan. “We doen niet automatisch hetzelfde als het jaar ervoor, maar bedenken nieuwe dingen.” Merel: “Dat zie je dit jaar wel terug in het programma. Vorig jaar was het eerste jaar voor onze club, toen hebben we nog meer gekeken naar hoe we het voorheen deden.”

Nieuwe activiteiten zijn de tentennacht en de Boerenmiddag. Tradities als het koekjesbakken en de huttenbouw zijn natuurlijk niet weg te denken van het programma. Ook het uitstapje naar Linnaeshof wordt dit jaar weer gemaakt. “Vorig jaar hebben we dat overgeslagen, omdat we wat anders wilden. Maar veel mensen misten het, dus gaan we er dit jaar weer heen.” 

Vriendengroep

De vrijwilligers vormen een hechte club, vertelt Bryan. “Het is echt een vriendengroep. Vaak gaan we ’s avonds nog even gezellig nazitten.” Merel: “Ik ben heel trots als ik zie wat we met deze ploeg neerzetten. Het zijn allemaal vrijwilligers! Je kunt natuurlijk ook een vakantiebaantje nemen of drie weken op de de bank gaan zitten. Maar je krijgt er zoveel voor terug. Je leert er iets van en als vrijwilligers hebben we het gezellig.”

Vorig jaar kregen de jongeren het Vrijwilligerscompliment van de gemeente Teylingen. Maar hun grootste waardering ligt toch in het plezier van de kinderen. Bryan: “Als ik ze zie lachen, heb ik het ook naar mijn zin. Zelf heb ik het als kind ontzettend leuk gevonden, dat gun ik ook de kinderen van nu. En eerlijk is eerlijk: als vrijwilliger voelen wij ons ook weer even kind!”

Inschrijven kan via www.ve-t.nl.

 

Verhalenkaravaan Teylingen
Verhalenkaravaan Teylingen