Jeugd

Op de wijkmarkt in Sassenheim sprak ik met kinderarts Peter de Winter. In zijn ziekenhuis worden geregeld tieners binnengebracht met alcoholvergiftiging. Ook uit onze gemeente. Net als ik maakt hij zich zorgen over het alcoholmisbruik onder de jeugd.

Deze aflevering van het burgerjaarverslag-nieuwe-stijl gaat over onze jeugd. Onze toekomst. Net als vorige week komen op deze pagina inwoners en andere betrokkenen aan het woord.

Ook maakte ik weer een filmpje, waarvoor ik sprak met Hans Oudshoorn, voorzitter van sportvereniging TOP. Deze vereniging knijpt geen oogje toe als een 17-jarige zich meldt voor een biertje. Steeds meer kantines en cafés in onze gemeente nemen op deze manier hun verantwoordelijkheid. Dat is mooi om te zien. We moeten tenslotte samen zorgen voor onze jeugd.

Het Centrum voor Jeugd en Gezin en de Jeugd- en Gezinsteams helpen daarbij. Vorig jaar is daar veel veranderd. Daarvoor aandacht op deze pagina. Net als voor de kindergemeenteraad, waar onze jeugd al jong leert meebeslissen! 

Burgemeester Carla G.J. Breuer

 

 

‘De tap gaat pas open als de volwassenen spelen’


In de kantine van sportvereniging TOP wordt niet geschonken tijdens jeugdwedstrijden. Ook wordt de regel ‘Nix onder de 18’ streng nageleefd. Voorzitter Hans Oudshoorn: ‘Je moet grenzen duidelijk trekken.’

’TOP is nooit echt een vereniging geweest waar veel werd gedronken. Natuurlijk, na een kampioenschap drinkt er wel eens iemand een biertje te veel: we zijn niet roomser dan de paus.

Bij de start van de campagne ‘Nix onder de 18’ heeft de gemeente ons nog eens gewezen op de nieuwe regels. Voor ons was het aanleiding om de barmedewerkers te instrueren scherp op te letten. Het was al zo dat we geen alcohol schenken tijdens de jeugdwedstrijden. De tap gaat pas open als de volwassenen spelen.

Het is goed om de rem er een beetje op te houden als ze jong zijn. Laatst las ik dat pubers die door alcoholgebruik in een coma belanden, een graad in schoolniveau zakken. Dus geen vwo, maar havo. Daar ben ik van geschrokken.

Binnen de club zijn we het eens over deze maatregelen. Wat dat betreft wil ik onze vrijwilligers een compliment maken: zij zijn degenen die dit beleid uitvoeren, waardoor het een succes is geworden. Ook met de ouders is er geen discussie: iedereen wil het beste voor zijn kind.

Er is natuurlijk wel eens een zeventienjarige die beteuterd kijkt. Maar je moet grenzen duidelijk trekken, anders verschuiven ze. Sta je één keer een biertje toe aan iemand die volgende maand achttien wordt, wek je de suggestie dat alles te bespreken is.’


 

‘Comazuipen is niet stoer’


Kinderarts Peter de Winter uit Sassenheim werkt in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp. Daar worden jaarlijks twintig tot dertig kinderen met alcoholvergiftiging opgenomen. ‘Het lijkt wel een epidemie.’

‘Tieners drinken omdat ze stoer willen zijn, maar als ze brakend en met een luier aan in een ziekenhuisbed liggen, is daar weinig van over. Ze komen ellendig binnen. Lage bloeddruk, lage bloedsuikerspiegel, hoge hartslag, soms onderkoeld. Ze gaan aan het infuus. Wanneer onduidelijk is of ze zijn gevallen, maken we een CT-scan.

Comazuipers zijn net zo vaak jongens als meisjes. Gemiddeld zijn ze vijftien jaar, maar ik heb ook wel eens een dertienjarige gezien. Ik schrik van de promillages. ‘Ik had er maar drie op’, zeggen ze dan, terwijl hun bloed vertelt dat het er minstens vijftien waren. En dan geen bier, maar wodka en likeurtjes.

Wat wij zien, is maar het topje van de ijsberg. Want er zijn er ook die in hun eigen bed belanden en er weer redelijk uitkomen. En een week later wéér grote hoeveelheden drinken. Maar ondertussen brengt de alcohol wel schade toe aan de ontwikkelende hersencellen. Intelligentie neemt af, concentratie- en geheugenproblemen ontwikkelen zich. Daarnaast zijn er sociale effecten: een kind voelt zich niet lekker, dat heeft effect op gezinsleven en school.

Ons ziekenhuis stuurt kinderen door naar de Brijderstichting. Maar dan is het al gebeurd. Ouders moeten geen alcohol toestaan onder de achttien. Dan ben je duidelijk. Verder ben ik voor meer preventie. Laat een tiener maar op scholen vertellen hoe hij eraan toe was. Dat het echt niet zo stoer is als het lijkt.’


 

jeugd en alcohol

 

Opvoedhulp: gezin staat centraal

 

Een grote verandering in 2015: de gemeente is verantwoordelijk voor jeugdzorg. Sinds vorig jaarkunnen mensen bij het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) ook terecht voor specialistische (jeugd)hulp. Daarvoor zorgt het Jeugd- en Gezinsteam (JGT).

Met wat voor vragen kunnen gezinnen nu terecht bij het CJG/JGT?

Met alle vragen over opvoeding of problemen die ze tegenkomen. Bij praktische opvoedvragen kan een jeugdverpleegkundige of pedagoog meedenken of zijn er cursussen die de ouders kunnen volgen. Is er meer hulp nodig, dan buigt het Jeugd- en Gezinsteam zich erover.

Wat houdt het Jeugd- en Gezinsteam in?

In dat team zitten allerlei specialisten. Ze hebben verstand van jeugdzorg, van gehandicaptenzorg, maatschappelijk werk of psychiatrie. Zij helpen bij vragen waarmee ouders vroeger naar Bureau Jeugdzorg gingen. Het JGT kijkt samen met de ouders wat er aan de hand is en wat de beste aanpak is. Soms kan het team zelf helpen, soms is hulp van andere zorgprofessionals nodig.

Merken ouders iets van deze nieuwe aanpak?

Ja. Het gezin staat centraal en heeft zelf de regie. Veel ouders hebben het gevoel dat er beter naar ze wordt geluisterd. Zo zijn ze de baas over hun eigen dossier: zij bepalen wie het mag inkijken. Over het algemeen worden mensen sneller geholpen.

Vinden ouders het lastig om hulp in te roepen?

Soms wel. Het CJG en JGT willen graag laagdrempelig zijn. Ook met kleine opvoedvragen kunnen mensen terecht. Een opvoedcursus kan ouders houvast geven en grotere problemen voorkomen.

Verandert er nog meer in de toekomst?

Het JGT werkt al veel samen met anderen, zoals scholen. De bedoeling is dat ze nog meer contacten maken in de wijk, bijvoorbeeld met sportclubs en de kerk of de moskee. Al die partijen kunnen ook meedenken en hulp leveren.


 

Kennismaken met de democratie

 

De gemeenteraad in de klas brengen én de klas in de gemeenteraad. Dat doet Teylingen via de kindergemeenteraad (met de basisscholen) en het debatproject (met de KTS).

In 2015 werd driemaal een kindergemeenteraad samengesteld uit leerlingen van verschillende basisscholen. In november verdeelden ze tweeduizend euro onder Natuur Ontdekking Centrum Koudenhoorn (educatieve spullen), Jongerencentrum Ex Voto (danspodium) en Repair Café Teylingen (reparatie fietsen van scholieren). Wat vonden ze er zelf van?

‘Ik heb geleerd om beter na te denken over wat anderen zeggen.’ (Niels, De Achtbaan)
‘Mijn nicht zit in een debatclub en gaf als tip: geloof in je eigen onzin.’ (Senna, De Waaier)
‘Sommige kinderen kwamen echt met prutargumenten.’ (Wouter, De Startbaan)
‘Nu zie ik dat de gemeente heel veel voor ons doet en koopt.’ (Floor, De Waaier)
‘Ik vond Koudenhoorn belangrijk: het is leuk als er een gebied is waar het barst van het leven.’ (Sam, De Achtbaan)
‘Dankzij ons zijn die projecten er écht gekomen. Dat is toch leuk?’ (Wendy, De Startbaan)

Onbevangen

Raadsleden begeleiden leerlingen in de kindergemeenteraad. Rose Marie Keijzer (D66) was vanaf de start betrokken bij het project: ‘Mooi om te zien hoe kinderen op een onbevangen manier tot het juiste oordeel komen. Soms doen ze uitspraken waarvan ik denk: die kan ik óók wel eens gebruiken!’ 

Voor Frans Nederstigt (ChristenUnie) is de kindergemeenteraad misschien wel het leukste onderdeel van het raadswerk. ‘Het levert mooie, inspirerende en soms komische momenten op. Sommige kinderen kleuren in discussies vrolijk onbevangen buiten de lijntjes en laten zien dat alles bespreekbaar kan zijn. En soms blijken de stilste muurbloempjes over bijzondere retorische gaven te beschikken.’

KTS

Daarnaast organiseren gemeente en KTS een jaarlijks project waarbij leerlingen voorzieningen ontwerpen en in debat gaan. Eveline (16): ‘Ik vond het leuk om mijn mening daarover te geven. Ons groepje ging voor een museum: leuk voor jeugd en ouderen. Helaas kreeg de kartbaan meer stemmen. Maar we kregen te horen dat we het professioneel hadden aangepakt.’

 

Deel deze uitgave

 

Burgerjaarverslag 2015
Burgerjaarverslag 2015