Verhalen uit Teylingen

Verhalen over Sassenheim, Voorhout en Warmond

Teylingen. Eén gemeente, drie unieke dorpen. Met elk hun eigen karakter, met eigen verenigingen, initiatieven en bijzondere inwoners. De Verhalenkaravaan zoomt maandelijks in op een inspirerend verhaal uit Warmond, Sassenheim of Voorhout. Deze verhalen verschijnen in De Teylinger en in dit digitale magazine.

 

Burgemeester Carla Breuer: ‘Ik ben oprecht benieuwd naar drijfveren en achtergronden. Daarnaast wil ik met deze verhalen de samenleving, bestuur en organisatie inspireren. Verhalen werken om dichter tot elkaar te komen. Ze helpen mij om u te leren kennen en dicht bij u te staan.’

 

Verhalen:

Gerard Rutgrink is beheerder van de ruïne van Teylingen

'Dit kasteel staat gewoon in onze achtertuin!'

14/11  Burgemeester Carla Breuer bezocht de ruïne van Teylingen en sprak met de beheerder, Gerard Rutgrink. Al van jongs af aan is hij gefascineerd door het kasteel. “Ik hou van de sfeer hier: het is oer.”

Lees-verder


Ontmoetingswerkplaats De JoJo draait een jaar

'Een huiskamer voor de buurt'

18/10  Van weggeefwinkel tot houtwerkplaats, van koffiecorner tot Repair Café: het is allemaal te vinden in ontmoetingswerkplaats De JoJo in Sassenheim. Burgemeester Carla Breuer bracht een bezoekje aan het pand en sprak met initiatiefnemers Lisa de Blok en Stan van Gemert.

Lees-verder


Toch een elfde seizoen voor Classic Jazz Concert Club

‘Muzikanten noemen Sassenheim een van de beste podia’

20/09  Uit liefde voor de jazz startten drie vrienden in 2007 met de Classic Jazz Concert Club in Sassenheim. In ruim tien jaar tijd groeide het uit tot een van de beste classic jazzpodia van Europa. Burgemeester Carla Breuer ging langs bij Marcel Bouwmeester, één van de initiatiefnemers. ‘Ons hoofdmotief was deze muziek levend te houden.’

Lees-verder


Handbalvereniging Foreholte op volle kracht

'Het zijn allemaal vriendinnen’

23/08  Ruim zestig jaar bestaat handbalvereniging Foreholte en de club floreert als nooit tevoren. Vorig seizoen werd afgesloten met promotie van het eerste én het tweede team. Burgemeester Carla Breuer zoekt de club op in sporthal De Tulp. Voorzitter Kees Kraakman en nestor van de club Cor Bakker vertellen over het succes en het clubgevoel.

Lees-verder


Zeemanskoor Overal brengt show en amusement

We zingen net zo gemakkelijk Nick & Simon

19/06  Het is géén shantykoor, maar een show- en amusementskoor, benadrukken de leden van Zeemanskoor Overal. De zangers, waarvan velen met een marineachtergrond, zingen repertoire dat reikt van Het kleine café aan de haven tot aan Rosanne.

Lees-verder


Voorzitter en bloemenkweker over het Bloemencorso

Een visitekaartje voor de Bollenstreek’

17/05  Het Bloemencorso Bollenstreek trekt jaarlijks rond een miljoen bezoekers. Voorzitter Leo van der Zon en narcissenveredelaar Jaap Leenen vertellen wat het corso voor henzelf en voor de streek betekent.

Lees-verder


Teylingse Waarderingsprijs voor KBO Teylingen 

‘We krijgen steeds meer erkenning’

04/01  TEYLINGEN – Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente reikte burgemeester Carla Breuer de Teylingse Waarderingsprijs 2016 uit aan KBO Teylingen. De seniorenbond wist tot één overkoepelend bestuur te komen, waardoor elk dorp zijn eigen KBO-afdeling houdt. Voorzitter Dick Voerman: ‘We doen steeds meer samen.’ 

Lees-verder


Margareth Meulmeester geeft workshops aan Syrische kinderen

'Iedereen schildert vanuit zijn hart’

21/12  TEYLINGEN – Kunstenares Margareth Meulmeester startte begin 2016 het project Happy Painter op. Syrische kinderen komen in haar Warmondse atelier schilderen volgens haar intuïtieve methode. ‘Kinderen keren naar binnen, ze verwisselen het denken voor voelen.’ Burgemeester Carla Breuer zoekt haar op.

Lees-verder


‘Waarom de vlag wappert vanaf de Oude Toren’

Warmonds familieverhaal is een bijzondere geschiedenis  

28/11  TEYLINGEN – Mannen met oranje sjerpen en een steek op hun hoofd. Saluutschoten en kruitdamp boven het ooievaarsveld. En natuurlijk: de vlag die wapperde vanaf de Oude Toren. Zo vierde Warmond op 30 november 2013 het tweehonderdjarig bestaan van het koninkrijk. Burgemeester Carla Breuer schuift aan bij initiatiefnemer Hans Oudshoorn voor een bijzondere geschiedenis. 

Lees-verder


‘Ik gun iedereen zijn eigen Molenstraat’

Bewoners roemen straat om knusse sfeer 

23/11  TEYLINGEN – ‘Wat een leuke straat is dit’, stelde burgemeester Carla Breuer afgelopen zomer vast tijdens de jaarlijkse buurtbarbecue in de Sassenheimse Molenstraat. Daarom ging ze nog een keer terug om te spreken met de bewoners die drie jaar geleden een boek samenstelden over de straat: Jennifer Bontje, Kees-Jan Prins en Ingrid Langeveld. 

Lees-verder


‘Oude raadhuizen, nieuwe rol’

Burgemeester bezoekt oude gemeentehuizen

22/06  TEYLINGEN – Het Oude Raadhuis in Warmond doet dienst als galerie, in het oude gemeentehuis van Sassenheim is het Sikkens Experience Center ingericht. Burgemeester Carla Breuer bezocht de twee oude raadhuizen. ‘Mooi dat ze een nieuwe bestemming hebben gekregen en zo behouden kunnen worden.

Lees-verder


‘Als ik burgemeester was, wilde ik nog meer natuur’

Maria en Loek: de eerste Teylingers

22/06  TEYLINGEN – Op 1 januari 2006 werden Sassenheim, Voorhout en Warmond samengevoegd tot de gemeente Teylingen. Op diezelfde dag kwam Maria ter wereld. Drie dagen later volgde Loek. Deze eerste Teylingers zijn inmiddels tieners. Hoog tijd om ze even voor te stellen.

Lees-verder


‘De saamhorigheid is zo mooi’

Vier vertegenwoordigers van muziekverenigingen vertellen.

26/05  TEYLINGEN – Muziek spelen is magisch, stellen ze. Zeker als je het samen doet, in een harmonie, fanfare, brassband of een drum- en showband. En zo ook nog eens iets betekent voor het dorp: ‘Je ziet mensen genieten.’ Vier vertegenwoordigers van muziekverenigingen vertellen. 

Lees-verder


‘Blije gezichten zijn de mooiste beloning’

Verenigingen organiseren méér dan alleen Koningsdag.

30/03  TEYLINGEN – Koningsdag, dodenherdenking, de feestweek en tal van andere activiteiten: in alle drie de dorpen tekenen vrijwilligers voor de organisatie. Anouschka, Nicoline en John vertellen hoe zij erin verzeild raakten. En hoe het er in Voorhout, Warmond en Sassenheim aan toe gaat. 

Lees-verder


‘Je hoort vaak dat het achteruitgaat na een fusie, dat is hier toch niet zo’

Teylingen bestaat tien jaar.

30/03  TEYLINGEN – De gemeente Teylingen bestaat tien jaar. Drie historische verenigingen blikken terug op de samenvoeging. Hoe was de stemming van tevoren? Wat heeft het de dorpen gebracht? En hebben ze hun identiteit weten te behouden? 

Lees-verder


Moskee in Sassenheim

‘Een plek om elkaar te ontmoeten’

16/12  SASSENHEIM – Burgemeester Carla Breuer werd uitgenodigd om te komen eten in de moskee. ‘Het was een bijzondere avond. Ik heb de moskee al vaker bezocht en de moslimdames zijn in het gemeentehuis geweest, bij Gast in de Raad. De ontmoetingen met de dames en de imam zorgen voor inzicht en begrip voor elkaar. Vanuit die betrokkenheid en respect voor elkaar kunnen we meer bereiken.’

Lees-verder


Van Teylinger Dichter naar Culturele Estafette

‘Het is mooi om kunstenaars een podium te geven’

16/12  SASSENHEIM – Al ruim acht jaar opent de Teylinger Dichter elke vergadering van de gemeenteraad. Aan die traditie komt een einde: vanaf nu biedt de raad een podium aan een wisselende kunstenaar in de Culturele Estafette. De laatste Teylinger Dichter, Marcel Floor, geeft op donderdag 17 december het stokje over aan zijn vader: kunstschilder Jan Floor.

Lees-verder


Kledingbank Teylingen helpt 300 mensen

‘We hopen dat we ooit overbodig worden’

25/11  SASSENHEIM – Broeken, truien, bloesjes en jurken hangen keurig gesorteerd op maat in kledingrekken. Je waant je bijna in een gewone kledingzaak, verschil is dat hier geen kassa staat. De Kledingbank Teylingen voorziet inmiddels zo’n driehonderd mensen van kleding. ‘Soms hebben ze al jaren geen nieuwe kleren gekocht.’

Lees-verder


Voorhouter Leo van den Ende schilderde twaalf jaar aan Panorama Tulipland

‘Ik wil de Bollenstreek behouden voor het nageslacht’

28/10  SASSENHEIM – Een half miljoen bezoekers trok Panorama Tulipland, in de twaalf jaar dat Voorhouter Leo van den Ende aan zijn levenswerk schilderde. Het toont een pittoresk beeld van de Bollenstreek in de jaren vijftig. “Ik wil laten zien hoe mooi onze streek is geweest.”

Lees-verder


Vrijwilligers dragen Theater ’t Onderdak 

‘We streven ernaar de mensen een breed programma aan te blijven bieden.’

01/10  SASSENHEIM – Theater ’t Onderdak in Sassenheim draait puur op vrijwilligers. Van programmering tot techniek, van publiciteit tot administratie: zo’n zestig man zet zich belangeloos in voor het theater. “We zijn het enige theater in Nederland dat alles zelf doet, zonder betaalde krachten.” 

Lees-verder


De historische scheepswerf van Alexander de Vos

‘Het gebouw vertelt je een verhaal’

27/08  WARMOND – Op het randje van Teylingen, in de Klaas Hennepoelpolder, bouwde Alexander de Vos een historische scheepswerf. Aanvankelijk bedoeld als plek om zijn boten te restaureren, maar gaandeweg werd het doel groter: hij wil de historie levend houden.

Lees-verder


Jonge club organiseert Vakantie Evenementen

Wij voelen ons ook weer even kind

06/07  VOORHOUT – Een kleine tien jaar geleden was Bryan van den Berg (20) nog burgemeester van het Huttendorp in Voorhout. Nu is hij voorzitter van stichting Vakantie Evenementen Teylingen (VET), die de huttenbouw organiseert. Hij wordt ondersteund door een groep jonge vrijwilligers, onder wie Merel Plug (16). “Onze leeftijd is onze kracht”, stelt Bryan. 

Lees-verder


Participatie lijkt uitgevonden in Park Rusthoff

Vrijwilligers regelen alles: van onderhoud tot koffieschenken

12/06  Sassenheim – Rond de eeuwwisseling verkeerde Park Rusthoff in deplorabele toestand. Een groep betrokken Sassenheimers zorgde dat het park een omvangrijke opknapbeurt kreeg. Zo’n 130 vrijwilligers zien erop toe dat Rusthoff de naam ‘de parel van Sassenheim’ blijft verdienen.

Lees-verder


De oorlogen van veteraan Ton van de Graaf

‘Voor mij is 4 mei heilig’

29/04  SASSENHEIM – Oorlog en vrijheid. Ton van de Graaf (77) uit Sassenheim weet erover mee te praten. Als kind maakte hij de Tweede Wereldoorlog mee. Als dienstplichtige werd hij uitgezonden naar Nieuw-Guinea. Tegenwoordig is hij opzichter van het Veteranen Ontmoetings Centrum in Sassenheim.  

Lees-verder


Wereldwinkel Sassenheim bestaat ruim dertig jaar

‘Uiteindelijk zouden we overbodig moeten zijn’

03/04  Begin jaren tachtig begon het met een plankje eerlijke handel bij de plaatselijke kruidenier. Later volgden een kraam en een winkelwagen. Inmiddels heeft de Wereldwinkel al vijftien jaar een pand aan de Kerklaan in Sassenheim.

Lees-verder


Kringloopwinkel Op Dreef

‘Uit een mosterdzaadje is een boom gegroeid’

09/03 Sassenheim – In 1973 reisden Riet en Cees Geldof af naar Hongarije om kleding te brengen. Anno2015 krijgen tal van gezinnen en projecten in Oost-Europa steun vanuit Sassenheim. Wel 176 vrijwilligers werken in Kringloopwinkel Op Dreef om de hulp te bekostigen.

Lees-verder


De ambtsketen:

‘Dat de keten zo mooi zou worden, had ik nooit kunnen denken’

01/03  De ambtsketen van Teylingen vertelt een verhaal op zich. De Broederscongregatie uit Voorhout schonk de keten in 1980 aan de toenmalige gemeente Voorhout. De zilveren ambtsketen bleef, ook na de fusie in 2006.

Lees-verder


Verhalenkaravaan Teylingen
Verhalenkaravaan Teylingen