2014 in korte berichten

 

Meer terugblikken?

Voor onze Nieuwjaarsreceptie blikten we al uitgebreid terug op 2014. Het filmpje dat we maakten, vindt u terug op ons youtubekanaal gemeenteteylingen.

Wijkmarkt in
Oude Dorp Voorhout

Vorig jaar werd er één wijkmarkt gehouden, namelijk in het Oude Dorp van Voorhout. Deze werd goed bezocht. De aanwezigen hadden vooral vragen over de nieuwe rotonde bij de Nagelbrug en de bestrating in delen van de wijk. Vooraf konden bewoners van de wijk een enquête invullen. Gemiddeld waardeerden zij de wijk met een 7,4.

Verkiezingen gemeenteraad

In maart koos Teylingen een nieuwe gemeenteraad. De opkomst was met 55,9 procent net iets hoger dan het landelijk gemiddelde van 53,8 procent. De onderlinge verhoudingen veranderden weliswaar qua zetelaantallen, maar toch vormden dezelfde partijen een coalitie. VVD, CDA en D66 tekenden op 18 april een coalitieakkoord met de titel ‘Zorgzaam regisseren, dichtbij mensen.’ Negentig vrijwilligers bemanden in totaal zestien stembureaus.

Feiten en weetjes 2014
Aantal ingekomen brieven: 5.239
Aantal ingekomen mails:2.596
Aantal meldingen over de openbare ruimte:3.699
Aantal ingekomen telefoontjes: 42.953

Veiligste gemeente van de streek

Teylingen is de veiligste gemeente in de Duin- en Bollenstreek. Dat bleek na onderzoek van AD en AVROTROS, op basis van cijfers van de politie. Teylingen eindigde landelijk op een 89ste plaats. In totaal zijn er 389 gemeenten.Uit het onderzoek blijkt dat de inbraakcijfers flink zijn gedaald. In woningen werd 30% minder ingebroken en in bedrijven zelfs 36 %. Woninginbraken zijn een speerpunt in het veiligheidsbeleid van de gemeente Teylingen. Daarop heeft de gemeente samen met de politie stevig ingezet. Onder meer door regelmatige publicaties om inwoners preventieve tips te geven, maar ook door eisen aan nieuwbouwplannen, die moeten voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Aantal bezwaarschriften blijft stabiel

In 2014 zijn er 61 bezwaarschriften binnengekomen bij de Commissie Bezwaarschriften en Klachten. Deze werden ingediend tegen in totaal 46 besluiten. Het aantal rechterlijke procedures bedroeg zes. 

Het aantal bezwaarschriften is al een aantal jaren redelijk stabiel. Gemeenten met een vergelijkbare grootte kunnen doorgaans rekenen op een aantal van honderd bezwaarschriften per jaar. Zie in de tabel hiernaast hoe de bezwaren werden afgehandeld.


Teylingen schoon!

Kinderen uit Warmond, Voorhout en Sassenheim ruimden zwerfafval rondom hun school op in het kader van Nederland Schoon. Deelnemende scholen waren Basisschool De Regenboog uit Voorhout, Basisschool Oostergeest uit Warmond en Basisschool De Kinderburg uit Sassenheim. Ook op Koudenhoorn werd zwerfafval geruimd. Daarnaast zijn 45 wijkambassadeurs het hele jaar actief met het opruimen van zwerfafval. De gemeente waardeert het enorm als mensen hun eigen woonomgeving helpen schoonhouden, daarom kan iedereen die wel eens zwerfafval opruimt materialen lenen bij de gemeente. 

Hulp en ondersteuning via gemeente

Vorig jaar is er hard gewerkt om te zorgen dat Teylingen klaar is voor de nieuwe taken op het gebied van Jeugdhulp, maatschappelijke ondersteuning en de Participatiewet. Deze taken lagen voorheen bij het Rijk, maar sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk. 

De gemeente Teylingen heeft op deze terreinen de samenwerking gezocht met inwoners, buurgemeenten en betrokken organisaties. Met inwoners wordt bekeken hoe zij zelf hulp kunnen organiseren. Daarnaast hebben gemeenten (Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen), lokale zorginstellingen en maatschappelijke organisaties de krachten gebundeld om waar nodig goede ondersteuning te bieden. Meer lezen?
www.verander-samen.nl


Teylingen Fairtrade gemeente

Sinds 24 mei 2014 mag Teylingen zich Fairtrade gemeente noemen. De toenmalige burgemeester Anne Lize van der Stoel en wethouder duurzaamheid Arno van Kempen namen op die datum het Fairtrade bord in ontvangst. Het ‘Stoere vrouwen leger’ wees het winkelend publiek op duurzaam inkopen. 

De benoeming van Teylingen tot Fairtrade gemeente is te danken aan een groep betrokken inwoners, die zich heeft ingespannen om eerlijke handel onder de aandacht te brengen. Ook de gemeente zelf houdt daar rekening mee bij haar inkoopbeleid.

Burendag 2014

Kinderen uit de Basilicumhof in Voorhout verven vogelhuisjes tijdens Burendag 2014. Het was één van de veertien activiteiten die inwoners van Teylingen op 26 en 27 september organiseerden. Buren staken samen de handen uit de mouwen, maar in veel gevallen was er ook tijd ingeruimd voor een gezellig samenzijn. Doel van Burendag is de sociale cohesie te bevorderen.


Courgettes van de buurt

Er zijn courgettes geoogst en buurtbewoners kwamen geregeld langs om dille of rozemarijn te knippen. In Warmond werd vorig jaar buurttuin Lommerlust aangelegd, op de hoek van de Lommerlustlaan en het Tulpenpad. Deze pluktuin annex onmoetingsplek ontstond op initiatief van Jeroen Verkaik en Ellen van der Heide en is gesteund door de wijkregisseur van Teylingen.

 

Sportprijs 2014

Wethouder Bas Brekelmans reikte de Teylingen Sportprijs 2014 uit aan atlete Tamara Middelburg. De LJ Sport Talentenprijs ging naar Thieme Schmidt, meerkamp atleet bij Leiden Atletiek. 

Burgerjaarverslag 2014
Burgerjaarverslag 2014